sâmbătă, noiembrie 6

Înverzeşte digul din Săuceşti


foto by Nicu

Dupa numeroasele vizite ale presedintelui Traian Basescu in comuna Saucesti din judetul Bacau, sambata am avut curiozitatea sa vad cu ochii mei realizarile de acolo. Ce sa spun, am ramas uimita. Sincera sa fiu nu ma asteptam sa vad pe asa o intindere, asa lucrare, dupa ce apele raului Siret au spalat in vara acestui an fostul dig de aparare din satul Schineni. Cel mai mult m-a surprins faptul ca digul dadea sa se inverzeasca din cauza gazonului semanat cel mai probabil de constructor.  

vineri, noiembrie 5

Tragedie in padure la Luncani



foto Daniel Moldovan

O fetita in varsta de 9 ani a murit in padure strivita de un copac. In momentul producerii accidentului, Vasilica M. din satul Luncani, comuna Margineni, se afla in padure la strans de lemne impreuna cu o ruda de-a sa. Politistii au demarat o ancheta in acest caz, urmand sa stabileasca cu exactitate cauzele in care s-a produs accidentul.

Emblema canina a Japoniei in Bacau




Akita Inu este o rasa de caini de talie mare, originara din Japonia, si destul de neobisnuita in alte tari. Este recunoscuta ca una din cele mai vechi rase de caini. Astazi, Akita este considerat cainele national al Japoniei si a fost desemnat monument natural.(www.adoptiicaini.ro/akita-inu). Spre surprinderea mea, pe cainii din fotografiile de mai sus i-am descoperit in Bacau, la o clinica veterinara. Puii au 2 luni, iar la varsta aceasta pretul de vanzare este 1.000 de euro. Proprietarul avea 5 exemplare si ii adusese la vaccin.

Tablou de toamna ruginie









foto by Nicu&Rami

Visare intr-o zi de toamna...

joi, noiembrie 4

La 16 ani cintareste doar 13 kg

foto Razvan Bibire

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau a fost sesizata, de catre Spitalul de Pediatrie, cu privire la cazul unei adolescente in varsta de 16 ani, din comuna Beresti Bistrita, internata cu diagnosticul casexie, tetrapareza spastica, retard neuromotor sever, escare fesiere si care, la aceasta varsta, nu cantareste mai mult de 13 kg. Starea in care se afla adolescenta nu a fost sesizata nici de catre autoritatile locale, nici de catre medicul de familie, nici de vreo ruda sau un vecin.

Se vand carnati la Policlinica


Azi dimineata, forfota mare la intrarea in Ambulatorul de Specialitate Adulti din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Fix la intrarea in policlinica, la un stand, o firma de produse alimentare comercializa carnati, pastrama si mai multe "porcarii". Mi s-a parut ciudata amplasarea chioscului.

Marea premiere la tenis

foto 1


foto 2

foto by Nicu

Miercuri seara, s-a tras cortina peste cea de-a IV-a editie a Cupei presei la tenis. Pentru ca frigul si ceata nu au permis premierea castigatorilor chiar pe terenul de tenis, organizatorii i-au invitat pe toti participantii la "Curtea Veche". Asa cum era de asteptat, nu toti concurentii au raspuns invitatiei antrenorului Mihai Ciuntea, sponsorului Lucian Berdila si directorului executiv al DJTS Bacau, Georgel Cojocaru. Cei care au onorat invitatia sunt omuletii din prima imagine (vezi foto nr. 1). Campionii editiei din acest an sunt Teodora Ciuraru (1 TV Bacau) - la fete si Ciprian Bejenariu (Euro Tv), evident, la baieti. Printre cei care au mai plecat acasa cu cate un trofeu, se numara Ramona Ionescu - locul II (Ziarul de Bacau), Laura Pinter - locul III (1 TV Bacau), Dana Popa - locul III (Desteptarea). La baieti, locul doi a fost adjudecat de Codrin Pop (Realitatea TV), iar pe locul III s-au situat Lucian Bogdanel (Desteptarea) si Ionut Zaharia (Realitatea TV). Felicitari tuturor participantilor!

miercuri, noiembrie 3

Detonare de munitie in Lunca Siretului


foto Liviu Maftei

Joi, 04 noiembrie 2010, ora 11.00, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău va efectua în Poligonul „Lunca Siretului” din comuna Săuceşti distrugerea muniţiei neexplodată rezultată în urma desfăşurării activităţii de asanare a teritoriului judeţului. Muniţia ce va urma să fie distrusă a fost găsită în perioada septembrie – noiembrie 2010 şi constă în 4 cartuşe calibru 7,92 mm; 1 grenadă defensivă; 2 mine antipersonal MAI - 2; 1 bombă aruncător calibru 60 mm; 1 proiectil perforant calibru 57 mm cu cap ascuţit; 1 proiectil exploziv calibru 25 mm; 1 proiectil exploziv calibru 37 mm şi 28 proiectile explozive calibru 152 mm. Pentru distrugerea lor se vor utiliza 96,2 kg de trinitrotoluen, precum şi alte mijloace pirotehnice.

A dat cu spray paralizant în toaleta şcolii


Un elev de clasa a VIII-a din cadrul scolii "George Bacovia" Bacău şi-a băgat colegii în spital, după ce a pulverizat în toaleta şcolii cu spray lacrimogen. Conducerea şcolii a sesizat că un elev aflat în toaleta şcolii a utilizat din curiorizate un spray paralizant. Copilul adusese recipientul de acasă cu scopul de a-i încerca efectul.Poliţiştii l-au identificat pe autor in persoana lui C.P., in virstă de 14 ani, acesta fiind sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 70 lei. Gestul necugetat al minorului a avut efecte neplacute pentru cinci elevi. Aceştia au ajuns la Spitalul Jude]ean de Urgenţă Bacău îngrijiri medicale.

Copil mort in incendiu





În dimineaţa zilei de 03 noiembrie 2010, la ora 05.19, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat prin apelul unic de urgenţă 112 despre producerea unui incendiu în municipiul Oneşti, strada Libertăţii, la locuinţa numitului S. C., în vârstă de 32 de ani, situată la parterul unui bloc de garsoniere de tip P+4.
               În cel mai scurt timp la locul evenimentului s-a deplasat din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, încadrate cu un ofiţer şi şapte subofiţeri sub comanda comandantului de detaşament, căpitan Cărăşel Ovidiu. Totodată, la locul incendiului s-a deplasat şi echipajul SMURD Oneşti, încadrat cu trei paramedici.
               La sosirea gărzii de intervenţie s-a constatat faptul că, incendiul se manifesta în două camere care comunicau între ele printr-o uşă. În interior se aflau minorii S. D. I., de 1 an şi 8 luni, care a decedat şi N. S. E., de 8 ani, care a fost salvat de către pompierii militari. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD şi transportat la Spitalul Municipal Oneşti cu arsuri pe căile respiratorii superioare, arsuri de gradul I pe mâini, picioare şi faţă. Concomitent cu acţiunea de salvare şi lichidare a incendiului desfăşurată de Garda de Intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Oneşti, s-a luat măsura evacuării a trei persoane din garsonierele învecinate.
               În momentul producerii incendiului părinţii nu se aflau acasă, iar copiii dormeau.
               Vecinii au fost alarmaţi cu privire la producerea incendiului de către N. D. I., de 15 ani. Ulterior acesta a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă şi transportat la Spitalul Municipal Oneşti cu stare de lipotimie.
               Echipajul SMURD a preluat de la locul intervenţiei pe numita H. M., în vârstă de 56 de ani, şi N. D. G., de 19 ani, care se aflau în stare de lipotimie. Aceştia au fost transportaţi la Spitalul Municipal Oneşti.
               În urma incendiului, care a avut drept cauză probabilă efectul termic al aparatelor electrice de încălzire cu improvizaţii, au ars bunuri de mobilier şi textile din cele  două camere. (sursa ISU Bacau)

marți, noiembrie 2

Ovidiu si Denisa alias Dudu si Didi se casatoresc


Ovidiu Pauliuc renunta miercuri dimineata la titulatura de "burlac". Dupa 9 ani de convietuire alaturi de iubita sa, cei doi s-au hotarat sa spuna DA in fata ofiterului de stare civila. Repetitiile au loc in aceasta seara, urmand ca oficierea casatoriei sa aiba loc miercuri dimineata la ora 09.00, la Starea Civila din municipiul Bacau. N-am aflat exact care pe care a cerut de sot/sotie dupa cei 9 ani de relatie, pentru ca Ovi se incurca in declaratii (probabil din cauza emotiilor). Initial, a spus ca Didi l-a cerut de barbat, satula sa tot astepte cererea in casatorie. Eu zic "sa fie intr-un ceas bun". Daca au rezistat 9 ani, sa-i petreaca impreuna si pe viitorii 9, 10, ...20, 30,...50 de ani impreuna. 

E.ON 2 in 1



E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare au devenit astazi E.ON Energie România. Acţionarii E.ON au aprobat fuziunea celor două companii, subsidiare de furnizare a gazelor naturale şi electricităţii ale grupului german de utilităţi E.ON. Noua societate va fi controlată în proporţie de 51% de E.ON România SRL. Ministerul Economiei va deţine 31,82% din capital, Electrica va avea un pachet de 3,78% iar Fondul Proprietatea va controla 13,4% din acţiuni. Fuziunea va deveni efectivă la 31 decembrie.

Atenţionare de călătorie privind situaţia din Grecia

                                                               foto:poze.netflash.ro

În urma situaţiei generate de atentatele cu colete capcană de la Atena, Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români, care doresc să călătorească în perioada următoare în Grecia sau care deja se află pe teritoriul acestui stat, să evite deplasările în zonele aglomerate sau în zonele în care se află sedii ale misiunilor diplomatice. În prezent, activitatea Secţiei consulare din cadrul Ambasadei României la Atena se desfăşoară în condiţii normale, fără a fi înregistrate incidente care să pună în pericol siguranţa persoanelor. MAE recomandă cetăţenilor români să acceseze periodic pagina de internet a MAE, rubrica Sfaturi de călătorie - Atenţionări de călătorie, pentru a obţine, în timp real, informaţii actualizate privind situaţia de securitate din acest stat.

luni, noiembrie 1

Directorul adjunct al DGASPC Bacau, victima unui accident rutier





foto by Nicu

Dana Titaru, directorul adjunct al DGASPC Bacau a ajuns luni seara la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) dupa ce a fost implicata intr-un accident de circulatie. Evenimentul rutier s-a petrecut pe str. Garii din municipiul Bacau, in jurul orei 19.00, in conditiile in care un autoturism marca Audi, scapat de sub control, a patruns pe sensul opus de mers intrand in coliziune cu un Volvo, condus regulamentar de Dana Titaru. Aceasta a fost transportata la Unitatea de Primiri Urgente a SJU Bacau, politistii deschizand o ancheta in acest caz. Desi initial, victima le-a spus politistilor ca la volanul autoturismului Audi se afla un barbat aflat sub influenta bauturilor alcoolice, Simona Stan, 25 ani, le-a declarat politistilor ca ea conducea masina in momentul accidentului, iar barbatul se afla pe scaunul din dreapta soferului. Tinara spune ca s-a speriat de un caine care i-a aparut brusc in fata, nu a stiut cum sa reactioneze si incercand sa evite animalul a patruns pe contrasens. Cu toate acestea, politistii i-au solicitat pasagerului din Audi sa sufle in aparatul etilotest. Acesta a refuzat, insa, a fost de acord sa-i fie recoltate probe de sange. Victima, Dana Titaru, a ramas internata la spital sub supraveghere medicala, diagnosticul pus de medici fiind "contuzie coloana cervico dorsala, policontuzionata prin accident rutier, fara leziuni osoase". Politistii au intocmit pe numele soferitei vinovate un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si i-au retinut permisul de conducere.

Avorton aruncat langa o troita

Un localnic din comuna Racaciuni, judetul Bacau, a descoperit langa o troita un avorton. Aruncat intr-o punga de plastic, fatul uman a fost gasit pe drumul public din satul Gheorghe Doja. Avortonul avea aproximativ 2 - 3 luni si 20 cm lungime, avand sectionat cordonul ombilical. Politistii au demarat o ancheta incercand sa o descopere pe femeia care a recurs la acest gest.

O tona de munitie descoperita la Oituz



                  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost solicitat să intervină simbata în comuna Oituz, sat Hârja, în curtea Bisericii cu Hramul Sfântul Gheorghe, pentru o acţiune de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată. La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, formată din doi subofiţeri, care a descoperit în urma asanării 27 de proiectile explozive, calibru 152 mm. Muniţia rămasă neexplodată este din timpul celui de-al II_lea Război Mondial şi cântăreşte circa 1.100 kilograme. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în vederea distrugerii. Acţiunea de asanare a durat până la lăsarea întunericului fapt pentru care intervenţia a fost oprită. În cursul zilei de astăzi echipa pirotehnică se va deplasa din nou în satul Hârja pentru a se asigura că nu mai există niciun pericol în curtea bisericii. De menţionat este faptul că la misiune au participat şi şase agenţi de poliţie care au asigurat zona şi securitatea transportului. (sursa/foto: ISU Bacau)

duminică, octombrie 31

Finala Cupei presei la tenis - fete









Foto by Nicu

Duminica dupa-amiaza s-a incheiat Cupa presei la tenis. As putea spune "in sfirsit". Asta in conditiile in care competitia a debutat in luna septembrie. De atunci si pana in prezent, au reusit sa duca concursul la bun sfarsit doar baietii. Cand le-a venit randul fetelor sa joace ba era frig, ba ploua, ba erau racite concurentele si s-a impus o "amanare" amiabila. Si iata ca la mai bine de o luna de cand antrenorul Mihai Ciuntea i-a convocat pe reprezentantii presei bacauane la o noua provocare, duminica, 31 octombrie, competitia s-a incheiat cu finala mare si finala mica la fete. La ora 14.00, Ramona Ionescu (Ziarul de Bacau), Teodora Ciuraru (1 TV Bacau) si Laura Pinter (1 TV Bacau) si-au dat intalnire pe terenul de tenis. Dupa o mica incalzire, s-a jucat pe bune. De comun acord am convenit sa jucam varianta scurta. Adica, cine ajunge primul la 9 este numit invingator. Dupa aproximativ o ora de joc, partida dintre Ramona Ionescu si Teodora Ciuraru s-a incheiat 4-9. Maratonul a continuat pentru Teo care a jucat cu Laura, scor final 9-2. Declarata castigatoare a editiei de anul acesta a Cupei presei la tenis, Teo s-a retras in tribuna pentru a urmari finala mica disputata de Ramona Ionescu si Laura Pinter. Scor final 9-4. Astfel stand lucrurile, clasamentul la fete arata astfel: Teo si-a pastrat titlul de campioana castigat anul trecut, Ramona si-a adjudecat titlul de vicecampioana, Laura a obtinut "bronzul", iar Dana Popa (Desteptarea) a obtinut o mentiune cu felicitari, ocupand locul IV in clasamentul fetelor. Masa, dansul si felicitarile, saptamana viitoare.

Mierea de rapita

 
Mierea de rapita este destul de usor de descris deoarece se gaseste in cantitate mare in stare pura sau aproape pura. Coloratia este foarte slaba, nu depaseste 35 mm pe scara Pfund (care este gradata de la 0 la 140 mm). Mirosul ei este cel al florilor de rapita ; gustul este dulce, fara o caracteristica anume.Continutul in apa al mierii de rapita este destul de ridicat si anume in jur de 18%. Aceasta datorita faptului ca este miere de primavara care se recolteaza repede pentru a nu cristaliza in faguri; in aceste conditii, exista tendinta de a se recolta mierea inainte de maturare completa. Valoarea pH este relativ ridicata si aciditatea destul de slaba (pH 4, aciditate totala de ordinul a 15 meq./kg). Conductibilitatea electrica foarte scazuta indica un continut sarac in substante minerale. Spectrul zaharurilor este caracterizat prin abundenta glucozei (48%) care domina net asupra fructozei (44%), in timp ce zaharurile minore sunt putin abundente (4,5%). Acest spectru arata o tendinta foarte neta pentru cristalizare spontana si foarte rapida ; cand este foarte pura, mierea de rapita poate sa cristalizeze inca de la extractie, mai ales daca timpul este racoros. Trebuie deci sa trecem mierea printr-un maturator cu termostat. .Spectrul polinic al mierii de rapita contine o cantitate mare de polen de rapita si anume 95% sau chiar mai mult. in aceste conditii, polenurile secundare sunt rare, ceea ce complica cercetarea originii geografice. Aceste polenuri secundare apartin unei flore de primavara destul de banala (pomi fructiferi, papadie si salcie) care nu este caracteristica unei regiuni precise.
Mierea de rapita este obtinuta din flori de Brassica napus var. oleifera, planta oleaginoasa care in ultimii ani acopera din ce in ce mai multe suprafete agricole. Aceasta cultura se gaseste in prezent aproape peste tot, cu exceptia regiunilor de munte. .Mierea de rapita se recolteaza in lunile mai-iunie daca provine din insamantari de toamna. Rapita de primavara, care ocupa suprafetele mai mici, infloreste mai tarziu si mierea se recolteaza in iulie-august.